Artikelen

Hieronder vind je interessante artikelen en blogs over hechting en trauma.

Delen therapie

“Het is de kwaliteit van onze innerlijke gehechtheid die bepaalt hoe veilig we ons vanbinnen voelen en hoe gemakkelijk of moeilijk het is om ‘mij’ te zijn.” J. Fisher

Vorige week nam ik deel aan een congres over traumagerelateerde dissociatie, de dag erna kwam mij een artikel van Dr. Arielle Schwarz onder ogen. In april volg ik de eerste Resource-therapy* training in Nederland, maar in eerste instantie na het lezen en werken met de materie van het boek van Janina Fisher over ‘Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma, het onderscheiden en verenigen van persoonlijkheidsdelen’ wil ik graag iets met jullie delen over het werken met delen en het belang hiervan bij vroegkinderlijk trauma. 

"One little piece at a time, because each piece adds to the others. It's like a teeny little island in this sea of trauma and overwhelm, and then you find another little island, and then another, and another, and then these islands come together to form a mass of stability, of presence in the here-and-now, even though there's this storming all around." (Peter Levine)

Wat werkt voor wie?

In het boek Wat werkt voor wie? van Roth en Fonagy (1996) wordt beschreven dat het niet gaat om de kwestie van welke therapeutische interventie het meest effectief is. Maar juist voor wie welke vorm van interventie bijdraagt aan zijn of haar ontwikkeling.

In Nederland vinden we een uitgebreid aanbod van therapie. In mijn praktijk zie ik met grote regelmaat cliënten die ‘uitbehandeld’ zijn in de GGZ, of zelf zoveel negatieve ervaringen hebben opgedaan dat ze op zoek gaan naar alternatieve therapie. Fijn voor mijn praktijk natuurlijk, maar ook zo ongelofelijk jammer! Zeker met de wetenschap hoeveel instanties en hoeveel professionals we hebben in ons land die deze zorg zouden kunnen leveren. 

De vraag die hierdoor bij mij blijft spelen is: “waar heeft dit nou mee te maken?” 

Polyvagaal schema