Basistraining

Trauma en gehechtheid; taal van het lichaam

lichaamsgerichte traumatherapie


8-daagse training verspreid over 8 maanden,
 open inschrijving

Deze training is geschikt voor professionals die de moed in zichzelf vinden om de ontmoeting met zichzelf en de ander écht aan te gaan.

Traumawerk is niet makkelijk en écht goede gespecialiseerde begeleiding is maar moeilijk te vinden, zeker als het complexer wordt zoals bij ontwikkelings-/ vroegkinderlijk trauma en hechtingsproblematiek.

Iemand die heel diep zit, heeft iemand nodig die heel diep kan komen. Slechts weinig mensen kunnen die diepte bereiken.

"Wie kan mij hier op deze plek bereiken? Wie ziet en begrijpt mij ook zonder woorden? Wie is geduldig, zorgvuldig, maar toch doortastend genoeg? Wie kan er bij mij blijven als mij dat zelf niet meer lukt? Bij wie ben ik met al mijn delen welkom?"
Zomaar een greep uit de vragen waar deze cliënten mee rondlopen.

We gaan voorbij de woorden en luisteren naar het verhaal van het lichaam.

Er zijn maar weinig psychotherapievormen of behandelmethoden die het genezend vermogen van het lichaam inzetten om de geestelijke en fysieke erfenis van trauma of problematische gehechtheid te verminderen. Hierdoor blijven therapeuten veelal afhankelijk van het narratieve (woordelijke) verhaal van hun cliënt. Door geen gebruik te maken van het lichaam als instrument voor therapeutische actie, wordt de cliënt een belangrijk en onmisbaar middel onthouden om tot zelfkennis en verandering te komen. Daarbij komt vaak, dat veel cliënten met dergelijke ervaringen in hun leven al de nodige gesprekstherapieën hebben gehad en het woordelijke verhaal over hun leven wel kennen.

Als therapeut leer je in deze training cliënten helpen veranderingen tot stand te brengen door middel van lichaamsbewustzijn. Je leert en helpt cliënten nieuwsgierig te worden naar de relatie tussen het lichaam, overtuigingen en emoties. Je leert deze te herkennen en op te merken hoe de manier waarop zij zichzelf in het hier en nu van de therapie presenteren, bijvoorbeeld door een uitspraak als ‘Ik ben niet goed genoeg’, niet alleen tot uitdrukking komt in hun sensaties, lichaamshouding, gebaren, ademhaling, loopwijze, autonome zenuwstelsel en bewegingen, maar daar ook op van invloed is.
Vervolgens leer je de cliënt om met bewuste aandacht te experimenten, waardoor in het hier en nu van de therapeutische sessie nieuwe ervaringen kunnen worden opgedaan die vervolgens effect hebben op overtuigingen, emoties en patronen.
Tijdens de training zal de materie worden geïntegreerd in de persoonlijke ontwikkeling van jezelf en vervolgens van je cliënten.

Joseph Jaworski, een bekende trainer zegt:
the impact of the intervention is dependent on the inner state of the intervenior.”

Of je nu beginnend professional bent, al jarenlang ervaring hebt, de reis gaat altijd verder, je ontwikkeling stopt nooit. In wezen heb je alles al in je en dat weet je maar tóch voel je het verlangen om je verder te ont-wikkelen. Het is belangrijk om goed voor jezelf en je groeiproces te zorgen, dat is de basis waaruit je anderen op weg helpt. Hoe verder jij reist op jouw pad, hoe verder je een ander kan meenemen op zijn/haar reis. Maak kennis met nieuwe mogelijkheden, verken nieuwe gebieden, laat je inspireren en zie hoe dit direct doorwerkt op de processen die je mag begeleiden. 

Je leert in de training jezelf nóg bewuster in te zetten als belangrijkste instrument. In de training is er daarom veel aandacht voor het finetunen van jezelf. Je fijngevoeligheid, zintuiglijke scherpzinnigheid verscherpen en tegelijk je gronding verbeteren. Intuïtie en kennis komen op één lijn en gaan elkaar versterken en aanvullen. Middels o.a. containment, aandachtssturing en zelfregulatie leer je hoe je zonder iets te 'doen' je cliënt kunt helpen in verschillende fasen van (trauma)behandeling.
Dit alles zal zou als persoon ook meer balanceren. 
Uiteraard ondervindt je hier niet alleen bij traumawerk maar in elke sessie, én in je dagelijkse leven plezier van. Meer in verbinding met jezelf en het leven. Thuiskomen bij jezelf. 

Ken jij ook die cliënten:

- die al zoveel therapie hebben gehad, maar niet begrijpen waarom ze ‘achtervolgd’ blijven worden door oude ervaringen waarvan ze dachten die verwerkt te hebben? 
- die ervaringen van contact met anderen (en zichzelf) als pijnlijk of beangstigend ervaren? 
- die lichamelijke (onduidbare) klachten hebben en er maar niet vanaf komen? 
- die het maar niet lukt bepaalde pijnlijke patronen te doorbreken? 
- met een moeilijke start in de hechting die op zoek zijn naar diepgaande heling en herstel? 

Wat de training je brengt:

* zicht op verschillende soorten trauma zoals ontwikkelingstrauma en shocktrauma en behandeling leren afstemmen;
* de taal van het lichaam leren lezen en de functie ervan begrijpen;
* begrijpen hoe hechting en trauma zijn sporen nalaten in het lichaam;
* jezelf en je cliënt op een dieper level ontmoeten;
* kunnen werken met en activeren van herstel van ontwikkelingstrauma;
* signalen van afwijkende hechting zien bij zowel kinderen als volwassenen;
* doorzien hoe iemands reactie in het nu het gevolg is van patronen voortkomend uit die achtergebleven sporen;
* vaardigheden en inzichten om met je eigen lichaam leidend te laten zijn voor interventies in de therapie;
* beter vertrouwen op je instinct, gevoel en intuïtie als mens en therapeut;
* met meer plezier, vertrouwen en helderheid reageren op issues die er bij de cliënt spelen.

The body is wise, confusion is from the mind - Aniekee Tochukwu Ezekiel

In boeken vindt je veel kennis en die is enorm waardevol, maar een boek kan nooit te praktijk vervangen. Deze training brengt de kennis uit boeken tot leven. Met veel inspirerende oefeningen en demo's en ervaringsoefeningen krijg je écht feeling met het onderwerp zodat wat je leert ook werkelijk geïntegreerd wordt. Dit is de plek waar hoofd, hart en lichaam elkaar ontmoeten.
Daarnaast vormt de groep een baken waarin je in een veilige setting jezelf dieper kan ontmoeten. Juist dit samenzijn raakt en heelt diepe lagen in jezelf. Iets wat dieper raakt dan kennis ooit zal doen.

If it excites you and scares you at the same time, it might be a good thing to try.

Twijfel je of de training bij je past, neem gerust contact met ons op!
Scrol verder door voor praktische informatie.

De folder van de training is evenals aanvullende informatie op te vragen via info@centrumvoorhechtingentrauma.nl

Details basistraining

Duur: 8 dagen (verspreid over 8 maanden)
Max 8 deelnemers (vol = vol)
Data: 13-09-2019, 11-10-2019, 15-11-2019, 13-12-2019, 10-01-2020, 07-02-2020, 13-03-2020, 17-04-2020 = VOL

NIEUWE TRAINING start voorjaar 2020 (VOL-VOL-VOL)
06-03-2020, 24-04-2020, 15-05-2020, 19-06-2020,
18-09-2020, 16-10-2020, 20-11-2020, 18-12-2020

NIEUWE TRAINING start najaar 2020 (nog 6 plaatsen)
11-09-2020. 09-10-2020, 30-10-2020, 11-12-2020,
15-01-2021, 12-02-2021, 12-03-2021, 09-04-2021

Locatie: Hoofdweg 70, Klarenbeek (nabij Apeldoorn)
Kosten: €1495 bij betaling in 1 termijn, €1510,- bij betaling in meerdere termijnen.
Incl. uitgebreide reader en materiaal van de training in besloten facebookgroep, onbeperkt koffie, thee en water, zoetigheden, vers fruit en een heerlijke lunch.
Tijden: 9:30 – 16:30
Studiebelasting: naast de trainingsdagen is er verdiepende literatuur en tussentijds samenkomst met een oefengroepje.
Niveau: aantoonbaar HBO werk-/denkniveau met mensgerichte vooropleiding
Trainer: Linda Riemsdijk
Accreditatie: NFG (30 pnt), NvPA (48 pnt), NAP (48 pnt), NVAGT (48 pnt), SKJ(61 pnt).

Deelname

* De training is geschikt voor iedereen die met mensen werkt in de vorm van hulpverlening, therapie, GGZ, coaching of onderwijs. 
* Je hebt een gedegen basisopleiding gevolgd en HBO denk- en werkniveau. 
* Je beschikt over zelfbewustzijn en ervaring met zelfverkenning en bent bereid tot (verdere) introspectie. 
* Je bent een bevlogen en open-minded professional.
* De training wordt gegeven in een groep van maximaal 14 deelnemers om de gelegenheid te bieden daadwerkelijk die verdiepingsslag te kunnen maken. 

Betaling in termijnen

Het is mogelijk om de training in termijnen te betalen zonder bijkomende kosten, vraag hier bij inschrijving naar wanneer je er gebruik van wil maken. We stemmen dan graag een regeling met je af.

Fiscale mogelijkheden

Bekijk hier de mogelijkheden voor fiscaal voordeel wanneer je de training volgt. In veel gevallen betaalt de fiscus mee aan jouw opleiding.

Inschrijven

Je kunt je hier inschrijven voor de training. Twijfel je nog en wil je eerst in gesprek om te bespreken of de training past bij jou als persoon en waar je nu staat in je werk, neem dan vrijblijvend contact op.
Wil je kennismaken met de materie, de manier van werken en de trainer, kom dan naar de eendaagse masterclass. Besluit je na deze dag om je alsnog voor de training in te schrijven krijg je een leuke korting op het cursusgeld. 

Diplomering, erkenning, oefening

We hanteren geen verplichte oefensessies of huiswerk, er is ook geen examen. Wel dien je te beschikken over de mogelijkheid het geleerde gedurende de training in de praktijk te kunnen toepassen zodat we casussen kunnen bespreken en ik je verder kan helpen in je ontwikkeling.

De reis die we maken tijdens de training biedt veel ruimte voor je persoonlijke proces, maar is desondanks geen vervanging voor traumatherapie. Soms kan deze training behoefte aan extra ondersteuning of therapie oproepen. Ik bied cursisten aan training (beperkt) de mogelijkheid om naast de trainingsdagen sessies bij mij te boeken. 

In een aantal gevallen is accreditatie voor deze training afgegeven. Andere vragen mogen ten alle tijdens gesteld worden, maar er wordt geen garantie gegeven voor het daadwerkelijk aanvragen hiervan bij de betreffende beroepsvereniging. Wanneer de vraag met grote regelmaat terugkomt, zal deze zeker overwogen worden. 

Ben je minimaal 7 van de 8 trainingsdagen aanwezig geweest, dan ontvang je een certificaat.